Talen

Wordt vrijwilliger

Steun ons

banner huisdier willen

Urbanimal - Ik zou graag een huisdier willen

Ik zou graag een huisdier willen

1. Goed nadenken alvorens een huisdier te nemen

Wees bereidt om tijd en geld in een huisdier te steken. Een dierenarts alswel verschillende internet websites kunnen u nuttige informatie hieromtrendt geven.

Op de website van Leefmilieu Brussel vindt u ook een lijst met vragen die u uzelf moet stellen.

Om te weten welk dier u in huis mag halen (anders dan een hond, kat, konijn, hamster, cavia, fret) kunt u deze link raadplegen.

Wat betreft de hond en kat heeft Leefmilieu Brussel gedetailleerde documenten samengesteld met veel praktische informatie om te lezen vóór aanschaf van deze dieren (onderdak, verzorging, voeding, opvoeding, ziektes, kosten,...).

Overzicht hond

Zie de webpagina of de PDF

Overzicht Kat

Zie de webpagina of de PDF

 

2. Vragenlijst voor de aanschaf van een huisdier

 • Heb ik genoeg ruimte voor het dier dat ik in huis wil nemen?
 • Hoe groot gaat het dier zijn als het volgroeid is?
 • Wie wordt verantwoordelijk om de dagelijkse zorgen van het dier op zich te nemen? Ga ik de moed en tijd hebben om het elke dag uit te laten, ook in de regen?
 • Welk budget moet ik voorzien? Men moet rekening houden met de kosten van de voeding, dierenartskosten, kosten van extra electriciteit wannneer het om reptielen gaat, kattebak,...
 • Wat gebeurt er met mijn dier wanneer ik op vakantie ga en het dier niet meekan? 
 • Is iedereen van het gezin akkoord om een dier in huis te halen?
 • Verzeker u ervan dat niemand in het gezin allergisch is
 • Hoe oud wordt het huisdier gemiddeld? Ben ik bereid om de zorg van mijn schildpad op me te nemen gedurende alle 50 levensjaren, of die van mijn hond gedurende 15 jaar?
 • Heb ik een vergunning nodig of een CITES certificaat? Ik zou graag een schildpad kopen, maar daarvoor moet ik verschillende administratieve handelingen doen.
 • Zullen de andere huisdieren het nieuwe gezinslid accepteren? Is het dier mogelijk een gevaar voor het huisdier dat ik al heb?
 • Zelfs kleine dieren zoals vogels, hamsters, cavias, enz. hebben specifieke noden! Het is belangrijk om u hierover te informeren: Is het een nachtdier, heeft het dagelijks vitaminen nodig, is het een groepsdier...

 

3. Waar kan ik een kat of hond vinden?

Erkende asielen

Een asiel herbergt dieren die achtergelaten, verloren of toegewezen zijn geweest. Een dier adopteren uit een asiel geeft een tweede kans aan het verwaarloosde dier en draagt toe om het aantal dieren dat jaarlijks geëuthanaseerd moet worden door plaatsgebrek te verminderen.

Erkende fokkers

Fokkers met 3 of meer nestjes per jaar moeten worden erkend door de instantie van dierenwelzijn. Dieren van buitenlandse afkomst moeten 15 weken of ouder zijn voordat ze de grens over mogen en moeten in orde zijn qua inentingen.

Wanneer u een dier bij een erkende fokker koopt, dan krijgt u meteen het paspoort mee en een garantiebewijs. Het garantiebewijs geeft u de mogelijkheid om vergoed te worden door de fokker indien de hond of kat dat u gekocht heeft ziek wordt of een geboren afwijking heeft.

Meer informatie over het garantiebewijs.

Particulieren

Een particulier mag alleen een advertentie plaatsen bij de daarvoor gespecialiseerde media  of in een dierenwinkel met duidelijke vermelding van het chip nummer van het dier. Het is verboden om een hond of kat via de sociale media te verkopen!

Erkende instellingen met beschikbare dieren
Hier vindt u lijst van de erkende instellingen waar dieren beschikbaar worden gesteld.

Wat betreft de andere soorten dieren kunnen winkels alsook particulieren bepaalde soorten verkopen via de gespecialiseerde media.

 

4. het aantal dieren dat ik thuis mag houden

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet men een milieuvergunning aanvragen vanaf het moment dat men 7 zoogdieren bezit.

 

> Terugkeer overzicht